Vi får gode anmeldelser fra kundene våre:
5,0 ★★★★★
5,0 ★★★★★

Slik tenner du opp riktig

Varmen fra vedovnen eller peisen gir en god følelse når kulda kommer krypende. Det er også god utnyttelse av fornybar, norsk bioenergi.

Når du fyrer riktig, minimerer du utslipp av partikler, og får mest varme ut av energien i veden.

Bruk tørr ved

I et åpent ildsted er det best å bruke løvtre, som ikke spruter gnister ut i rommet. Bjørkeved er populært i Norge, fordi det er en nokså hard tresort med god brennverdi, som vi har mye av i Norge, og den spruter ikke gnister.

Bygg bålet med luft

Luft til forbrenninga er minst like viktig som tørr ved. Bygg et lite bål i ovnen slik at det er plass til at luft strømmer rundt så mye som mulig av kubbene. Bruk minst to kubber som ligger nært hverandre, men ikke for nært.

Opptenningshjelp

Legg noe opptenningsved lagvis på toppen, pass på at det er passasjer til luft også her. Bruk gjerne sammenkrøllet avispapir til opptenning. Det er enda lettere å få god fyr på opptenningsveden med tennposer med fast parafinvoks, som brenner lenger enn papir. Du må ALDRI bruke tennvæske eller lignende i ovner innendørs.

Bruk lufttilførselen

- eller trekken, som den også kalles. En lukket ovn eller peis har regulering av lufttilførsel. Når du tenner opp, trengs det mye luft. Sett lufttilførselen på maks. Skru av kjøkkenvifta og vifta på badet for å unngå undertrykk. Noen ovner har en egen opptenningsstilling for døra, slik at du ikke lukker den helt før bålet er godt igang. Når bålet er godt igang, kan du regulere hvor fort det brenner (hvor mye flammer) med lufttilførselen. Med langsommere forbrenning bruker du mindre ved. Ikke steng helt igjen, da får du soting.

Fyr jevnt

Om du har mulighet til å legge på litt ved av gangen med jevne mellomrom, får du jevnest og mest effektiv varme ut av ovn og ved.

En fin video: