Vi får gode anmeldelser fra kundene våre:
5,0 ★★★★★
5,0 ★★★★★

Slik kløyver du din egen opptenningsved

Å kløyve sin egen opptenningsved er ingen heksekunst. Likevel er det flere ting du bør tenke på før du tar øksa fatt. Her får du våre beste tips til hvordan du enkelt kløyver din egen opptenningsved.

Det kan være både tidkrevende og vanskelig å tenne bål eller fyre i peisen med bare vedskier og fyrstikker. Opptenningsved er derfor et nyttig hjelpemiddel – gjerne i kombinasjon med opptenningsposer eller -briketter.

I tillegg kan det føles ekstra stas å sette deg godt til rette foran peisen, vel vitende om at du har gjort en innsats for å gi flammene det beste grunnlaget. Her guider vi deg gjennom ulike metoder, og hva du trenger for å kløyve din egen opptenningsved.

Kløyving med øks og hoggestabbe

Har du hoggestabbe, øks, hansker, vernebriller og god plass, så har du det du trenger for å kløyve opptenningsved på gamlemåten.

Hoggestabben bør være ca. 50-60 cm høy, slik at du treffer riktig og kan slappe av i rygg og skuldre.

Når du skal kløyve veden bør du stå støtt og bredbeint, ha ro i kroppen og godt lys. Ta på deg arbeidshansker for å unngå blemmer og flis, og plasser begge hendene på økseskaftet. Husk å aldri holde på kubben når du hogger – det kan gi alvorlig skade.

Vedstykkene kan skade andre eller ting i nærheten når de flyr fra hoggestabben etter en fulltreffer. Finn derfor et åpent område, og bruk vernebriller for å beskytte øynene dine.

Hvilken øks bør jeg bruke?

Skal du kløyve store kubber, kan det være lurt å bruke en kløyveøks med tungt og bredt hode.

Dersom du skal kløyve mindre, allerede kløyvde vedskier til opptenningsved, kan du derimot fint klare deg med en mindre og lettere økt.

Er du nybegynner? Isåfall kan det lønne seg å kløyve med en tohånds øks, da veldig små turøkser krever mer av teknikken din. Uansett gjør øvelse som kjent mester!

Kløyv raskt og enkelt med en vedkløyver

En vedkløyver er helt genialt om du jevnlig kløyver din egen opptenningsved, har liten plass til rådighet for vedkløyving, eller synes det er tungt å svinge rundt på en stor øks.

Vedkløyveren Kindling Cracker er rask og morsom å bruke, og minimerer risikoen for å skade seg. I tillegg tar den mindre plass enn en hoggestabbe, og kan plasseres omtrent hvor som helst. Det kan imidlertid være lurt å ikke sette den rett på parketten.

Før du starter kan det være lurt å finne frem arbeidshansker, for å unngå flis i fingeren. Sett så vedkubben på høykant ned i ringen, slik at den ene enden hviler på eggen.

Deretter banker du lett på den andre enden med en hammer eller en annen kubbe, og vipps så har du opptenningsved klar til bruk.

Kjøp ferdig opptenningsved

Alternativt kan du velge den enkleste metoden av dem alle - å bestille fiks ferdig opptenningsved.
Bestill kortreist opptenningsved og andre vedprodukter her.

Bestill nå