Vi får gode anmeldelser fra kundene våre:
5,0 ★★★★★
5,0 ★★★★★

Slik tenner du bål ute i skogen

Å kunne sitte ved et bål når vi trenger en kaffekopp, det er kaldt eller mørket faller, er en opplevelse som binder oss sammen - også med ur-utgaven av oss selv, som for nordmenn knapt er tusen år unna.

Å tenne bål i skogen er en kunst. Både forberedelser og øvelse hjelper mye, og når du lykkes, løfter det turopplevelsen.

Vær ansvarlig

For det første - vær sikker på at det er trygt! Vi har regler for å tenne bål, og så lenge de følges, kan du nyte varmen med god samvittighet.

15. april til 15. september er hovedregelen at det ikke er lov til å tenne bål i utmark. Likevel er det tillatt dersom det åpenbart ikke kan medføre brannfare. Altså er det lov å bruke hodet. Værmeldingstjenesten yr.no er til hjelp, men husk at det ikke er nødvendig med stor skogbrannfare for at vegetasjonen kan brenne. Brannvesenet kan også gi deg informasjon om eventuelle ekstra restriksjoner på grunn av lokale forhold.

Det viktigste

Det du trenger for et godt bål, er tørr nok ved og nok luft. Forberedelser hjelper deg, både hjemmefra og på stedet. Du kan enten ha med deg ved i sekken, eller velge et sted der det finnes tilgang på tørr ved. En turøks er nyttig, og en kniv er nærmest uunnværlig. Sørg for at du har med deg noe å tenne på med, som du holder tørt og sikkert - fyrstikker, lighter eller tennstål.

Velg en god plass

Bålplassen du velger må ligge slik at bålet kan få luft, men må ikke være utsatt for for mye vind.
Er du på snø eller is, vær klar over at et ubeskyttet bål raskt vil smelte underlaget. På snø vil bålet da forsvinne ned gjennom snøen og miste lufttilførselen. På is eller frossen myr vil veden bli våt. Du kan bruke granbar eller lignende for å forsinke disse effektene.

Flere forberedelser

Tenk over hvordan du kan slukke bålet dersom det sprer seg eller du må gå før det har brent ned. Legg en plan for dette.

Du trenger godt med opptenningsmidler. Avispapir eller tennbriketter kan du ha med hjemmefra. Nederst på grantrær kan du finne fyrstikktynne tørre grankvister. Med kniven din kan du skjære spon av tykkere tørre greiner. Skjegglav eller treskjegg er lett antennelig og fungerer godt til opptenning. Never fra bjørk eller bjørkeveden du har med er også fint.

Før du tenner opp, pass på at du har nok kvist eller ved til at bålet brenner en stund, før noen eventuelt må samle mer ved.

Skal du bruke bålet til å koke drikke eller lage mat, ha en plan for hvordan du får plassert kokekar over varmen, og hvordan du får dem av bålet igjen.

Bygge bålet

Det finnes mange løsninger, og når du får mer erfaring med vedkvalitet, vind og luft vil du lære å tilpasse bålet ditt til forholdene.

En enkel metode er å starte med nokså findelt ved, eller kvister, det tørreste du har, lagt i kors to og to i laget. Dette kalles ofte pagodebål, men i vår kontekst kan vi kanskje heller kalle det lafting? I motsetning til ved lafting, gjelder det her å sørge for at luft kan passere inn i og opp gjennom bålet. Det blir plass til opptenningsveden i midten av byggverket. Når du får fyr på dette oppstartsbålet, kan du ettervhert legge på grovere vedstykker.

En annen ikonisk bålstil er å stille vedstykkene mot hverandre i en pyramide eller lavvo-form. Da kan du legge på plass opptenningsveden i midten først. Tenk på luft også her, så du ikke setter vedstykkene for tett rundt bålet.

Vedlikehold bålet ditt ved å legge på mer ved etterhvert, og tenk på når du skal avslutte.

Avslutning

Vær sikker på at bålet er ordentlig slukket før du går fra stedet.
Rydd opp på bålplassen.