Vi får gode anmeldelser fra kundene våre:
5,0 ★★★★★
5,0 ★★★★★

Ved og fuktighet

At veden er tørr, er viktig både for effektiv opptenning og fyring, men også for holdbarhet under lagring. Når veden er naturtørka til 20% fuktighet, er den tilstrekkelig tørr, men enda tørrere er enda bedre.

Tørkeprosessen

Rått virke kan ha så mye som 50% fuktighet ved hogst. Tørkeprosessen starter ved hogst, men kommer ikke godt i gang før virket blir kappa til kubber. Vannet transporteres i de hårtynne kanalene i trefibrene, ut til enden av vedkubben og fordamper der, selv i mange kuldegrader. Sol, vind og varme hjelper naturligvis også.

Kapping og kløyving

Siden vannet transporteres på langs i kubben, er kappinga viktigere for tørkinga enn kløyvinga. Men det er lettere å kløyve ferskt virke enn tørt, og når du skal fyre med veden er det lettere når den er kløyvd. For grovt virke er det nødvendig for at vedskiene skal gå inn i ovnen, og for at du kan legge inn den mengden du ønsker. En vedprodusent vil kløyve veden samtidig som den blir kappa, slik at det blir mindre håndtering og minst mulig energikrevende kløyving.

Tørt er best

Når fuktigheten kommer under 20%, er veden godt brukbar til fyring. Blir den enda tørrere, er den lettere å tenne opp, og brenner uten å suse eller dampe. Jo tørrere veden er, jo mindre av energien går til fordamping av restvannet, og mindre energi forsvinner opp pipa - fyringa blir mer effektiv.

Aldri helt tørr

Veden blir ikke tørrere enn ca 10% fuktighet. Da er alt vannet som det levende treet var i ferd med å transportere opp til produksjonen i bladverket borte, og det er bare litt igjen inne i cellene til treet.

For tørr ved?

10% oppleves som knusktørr ved. Noen synes at veden da brenner for raskt. Da kan du redusere litt på lufttilgangen i ovnen, og tilpasse hvor mye ved du legger på bålet og hvor ofte. Den tørre veden er ikke mindre energieffektiv, tvert imot, men måten vi fyrer på kan kanskje bli bedre.

Måle fuktighet i ved uten måleapparat

Hvis du har håndtert både rå og tørr ved, kan det hende du har lagt merke til at lyden er forskjellig når vedskiene slår mot hverandre. Tørr ved gir en lysere og kanskje lenger klang. Rå ved gir en mørkere og dumpere klang.

Du kan pakke inn en vedskie i en tett, klar brødpose. Etter noen timer i romtemperatur vil en rå vedskie gi dugg på innsida av posen. En tørr vedskie vil ikke gi dugging.

Du kan smøre oppvaskmiddel eller litt spytt på enden av en vedskie, og blåse hardt i den andre enden. I en tørr kubbe er kanalen fri for vann, og slipper luft igjennom. Det blir bobler i såpa eller spyttet.

Fuktmåler

En fuktmåler er en enkel metode som gir deg et mer nøyaktig mål på fuktigheten i veden. Byggevarebutikker har dem, og også Clas Ohlson og Biltema, de koster fra et par hundrelapper og litt oppover. Fuktmåleren skal stilles inn på riktig gruppe vedslag og har også en enkel kalibreringsfunksjon. Når man har gjort dette riktig, måler den med +/- 2% nøyaktighet. Alle piggene (2 eller 4) må stikkes inn i vedskia (bare litt, du klarer ikke å stikke dem helt inn).

Lagring av ved

Ved har det best når den er lagra litt luftig. Godt tørka ved kan trekke til seg fuktighet i en kjeller hvis luftfuktigheten er høy. Veden tar ikke skade av å lagres ute, også når det regner og snør. Den kan bli fuktig utenpå, men tørker fort igjen i tørrvær. Men sola kan mørkne veden, og fuktighet vil gråne den med tida. Ute under et takutstikk er optimalt. En tørr bod er også fint.

Har du ved som ikke er tørr nok?

Ved som du mener er i fuktigste laget, vil tørke i gode forhold. Luftig lagring er viktigere enn at det er tak over. Stable veden eller vedsekkene slik at (minst den ene av) endene av vedskiene er i friluft.